خلاصه‌ای از الگوی D، آشنایی با سخت کوش‌ترین‌ها

اولین قطعه از پازل دیسک، Dها هستن، اون ها آدم‌هایی بسیار مصمم و عملگرایی هستن که برای رسیدن به یک هدف مشخص توی زندگیشون ریسک های بزرگی میکنن.
راهنمای مطالعه

توی این مقاله میخوایم با Dها آشنا بشیم، نقات قوت و ضعفشون رو بررسی کنیم و همینطور شغل هایی که برای D ها مناسبه رو نام ببریم. (در کنار این موضوعات، برای اینکه بیشتر با D ها آشنا بشید، چند تا از D های معروف، چه ایرانی و چه غیر ایرانی رو معرفی کردیم و سعی کردیم تا حدودی اونهارو تحلیل کنیم)

پس حتما تا انتهای این مقاله همراه من باشید چون اگه D باشین، بهتون کمک میکنم که خودتون رو بهبود بدیید و همینطور بهتون میگم که چطور با یه فرد D ارتباط موثر برقرار کنید.

خود D، یعنی چی؟

D ابتدای کلمه Dominance به معنی تسلط یا چیرگی است. اما سوال اینجاست که آیا نیاز به حفظ کردن این مخفف‌ها در الگوی دیسک هست؟ جواب من منفیه، چون خیلی در زندگی به شما کمکی نمیکنه اما موضوعی که باید روی اون تمرکز کنید و خوب یاد بگیرید، شناخت سریع الگوهای رفتاری و برقراری ارتباط موثر با اون‌هاست.

برخی از ویژگی های بارز و صفات Dها

در اینجا سعی کردم چندتا از ویژگی‌های بارز الگوهای D رو بیارم، قطعا صفات زیادی هست که سعی میکنم دی بقیه مقالات و یا در آپدیت‌های بعدی بهش اشاره کنم.

سرعت

سریع و خشن!

این شاید یکی از تعاریف نزدیک از دیدگاه بقیه الگوهای رفتاری درمورد Dها باشه. این افراد همیشه عجله دارن، همیشه به اطرافیانشون میگن: دیر شد، بابا بدو دیر شد…

اونا هم خودتون بسیار سریع هستن و هم از بقیه توقع دارن سریع باشن (چه در کار، چه در صحبت و… حتی توی راه رفتن!). اگه به اصطلاح خودشون “شل” باشید بیا “مس مس” عصبانی میشن و احتمالا برای دفعات شمارو به عنوان همتیمی و یا شریک کاری یا… انتخاب نکن چون که کلی حوصله‌شون رو سر میبرید.

جدی

این الگوها با کسی شوخی ندارن، خصوصا اگر که موقع کار یا یه چیزی که براشون اهمیت داره باشه. اگه با اینطور آدما کار میکنید و وسط کار یهو بخندید، حس میکنن که دارید مسخره‌شون میکنید و یا اینکه اصلا بدرد کار کردن نمیخورید. گاهی وقت‌ها این آدما برای یه مسائلی که برای شما اصلا اهمیت نداره و واقعا کوچیکه عصبانی میشن و دوست دارن همه چیز بر وفق مراد باشه.

رقابتی

هرچقدر از اهل رقابت و چالش بودن این عزیزان بگم، کم گفتم. برنده شدن توی هر رقابتی برای Dها از مهم‌ترین چیزهاست. مهم نیست که سر چه چیزی دارن رقابت میکنن، مهم اینه که باید برنده بشن. اگه مدیر یه شرکتی باشن از هر روش استفاده میکنن که از رقیب جلو بزنن، اگه مسابقه ورزشی باشه، اگه حتی یه مسابقه ساده توی پلی‌استیشن باشه میخوان که روی شمارو کم کنن!

مدل D هیچوقت باخت رو قبول نمیکنه. این خصوصیت میتونه هم خوب باشه و هم بد. خوب از این جهت که شما برای رسیدن به موفقیت در زندگی باید مصمم، تلاشگر و رقابتی باشی و نباید با یه شکست جای بزنی و این صفت کمک میکنه که درصد موفقت شما بالاتر بره.

اما از این جهت که احتمالش هست که اگر شما رفتار غالب D داشته باشید، برای برنده شدن دست به کارهایی بزنید که نباید بزنید. مثلا به جای اینکه خودتون تلاش کنید، سعی کنید رقیب رو ناجوانمردانه از مسابقه حذف کنید، تقلب کنید و یا… (که البته بحث اخلاق، جدای از بحث رفتارشناسی، به چیزهای دیگه هم مربوطه و هرگز نباید آدم‌هارو قضاوت کرد)

مغرور

خصوصا از دید بقیه آدما، تایپ D آدم‌های مغروری هستن و به اصطلاح بقیه الگوها “خودشون رو میگیرن” یا “فکر میکنن کی هستن” یا اینکه “انگار از دماغ فیل افتادن” و… . دید آدم‌های مدل D به سایر آدم‌ها از بالا به پایینه (برعکس مدل S). اونا فکر میکنن که از بقیه بهتر هستن و خیلی دوست دارن که آدمایی در حد خودشون رو پیدا کنن و با اونا در ارتباط باشن.

رک و صریح بودن

به قول خودشون، “من با کسی تعارف ندارم”. اگر یه D بخواد یه موضوع رو به شما بگه مطمئن باشید رک و پوست‌کنده بهتون میگه. اونا کمتر احتمال میدن که طرف مقابل از حرفشون ناراحت بشه و ترجیح میدن حرفشون رو بزنن تا اینکه بعدا پشیمون بشن که چرا اون حرف رو نزدن. از دید آدم‌هایی با درصد D پایین، حرفای Dها “نیش دار” و “تیز” و کمی بدون فکره.

نتیجه‌گرایی

برای این آدما نتیجه کار خیلی مهمه. معمولا اول هرکاری تهشو نگاه میکنن و ببینن اصلا براشون میصرفه یا نه. اینطور آدما کمتر به مسیر توجه میکنن و حاضرن برای رسیدن به یه نتیجه از جانب خودشون مطلوب، از یه مسیر خیلی سخت عبور کنن تا به اون نتیجه برسن. به طور مثال یه فرد D بالا ممکنه ۲۰ سال در سخت‌ترین شرایط از صبح تا شب کار کنه، تفریحاتش، دوستانش و چیزهایی که دوست داره رو کمرنگ کنه تا اینکه بعد از یه مدتی به یه نتیجه احتمالی خوب برسه.

 

یک نکته خیلی مهم

فراموش نکنید که تمام صفت‌هایی که تمام الگوهای DISC دارن به خودی خود خوب یا بد نیست، چون ما توی دیسک خوب یا بد نداریم. پس صفت‌هایی که بالا نام بردم “سرعت” “رقابت” “نتیجه‌گرایی” “رک بودن” و تمام این‌ها هم میتونه خیلی خوب و مفید باشه و هم میتونه خیلی بد باشه. (خوب یا بد بودن این‌ صفت‌ها به نحوه دیدگاه ما به مسائل مربوطه)

شغل‌هایی که برای D ها مناسبه

همونطور که بالاتر درخصوص صفت‌های برجسته Dها صحبت کردم، مشاغلی که نیاز به سرعت، شجاعت، رقابت کردن، ریسک کردن، سماجت و… داره، Dها در اون عالی هستن و میتونن راحت‌تر از بقیه در اون مشاغل به موفقیت برسن.

به طور دقیق‌تر اگه بخوایم بعضی از این مشاغل رو نام ببریم میشه به اورژانس، آتش‌نشانی، کارآفرینی، مدیریت اجرایی، نگهبانی، پلیس، ورزش‌های رقابتی (خصوصا رزمی) اشاره کرد. البته که تعداد مشاغل بسیار زیاده و درصورتی که کامل DISC رو بشناسید میتونید خودتون برای هر شغل الگوی رفتاری مناسب رو پیدا کنید.

شغل‌هایی که برای D ها مناسب نیست

برعکس موارد بالا، شغل‌هایی نیاز به آرامش، از خودگذشتگی، صبر، احتیاط و… دارن خیلی برای دی ها مناسب نیست البته این به این معنی نیست که دی ها نمیتونن در اون شغل ها موفق بشن اما به هر حال کار سخت‌تری نسبت به الگوهای رفتاری دیگه دارن

از این نوع شغل‌ها میشه به پرستاری سالمندان، مربیان مهدکودک، فروشندگی ، مشاور، پشتیبانی و خدمت پس از فروش و… اشاره کرد.

نگاهی به زبان بدن Dها

به صورت کلی دی ها در زبان بدن از تک دست استفاده میکنن (خصوصا از انگشت اشاره و انگشت شصت) و زبان بدن محکمی دارن. معمولا تاکیدی صحبت میکنن و از لحن حرکت دست‌ها میشه قاطعیت رو حس کرد (بلعکس الگویS که زبان بدن شل و نرم تری دارن).

همینطور توی چشم شما نگاه میکنن و دوست دارن شما هم توی چشم اون‌ها نگاه کنید و موقع صحبت کردنشون کاملا بهشون توجه کنید. البته حواستون باشه که نگاه کردن به چشم‌های اون‌ها حس تنش، غرور و برتری طلبی رو از جانب شما نده وگرنه احتمال دعوا هست 🙂

بررسی ترکیب الگو D با سایر الگو های رفتاری

الگوی رفتاری DI

ترکیب تیپ رفتاری D با I که هردو برونگرا هستند باعث میشه که افراد DI افرادی بسیار پر انرژی باشن. همینطور اعتماد به نفس خیلی بالا از صفات بارز این الگوهاست، اون‌ها دوست دارن حرف بزنن و توی جمع‌ها معمولا الگوهای DI شر و شیطون ترین‌ها هستن (گاهی هم دوست دارن با دوست هاشون کل کل کنن و اصطلاحا پوز شمارو به خاک بمالن)

الگو رفتاری DS

تایپ DS تقریبا یکی از مدل‌های نادر بین ترکیب‌های الگوهای رفتاری محسوب میشه. این آدما (بسته به اینکه درصد نمودار D و S در تست دیسک چند درصد باشه) میتونن رفتارهای متفاوتی داشته باشن و گاها ما از این افراد رفتارهای ضد و نقیض زیاد میبینیم. این دسته از افراد گاهی خیلی جدی و خشن به نظر میان و گاهی هم بسیار احساسی و آروم.

الگو رفتاری DC

الگوی C در کنار الگوی D باعث میشه که این افراد بسیار منطقی، کار محور و در ظاهر بی احساس باشن. اینطور آدما معمولا اگه کاری براشون سودی نداشته باشه انجام نمیدن و معمولا روی کارهای خودشون تمرکز میکنن تا کارهای دیگران. یکم سخت با دیگرات ارتباط خوب برقرار میکنن و توی کار هم سخت‌گیر هستن.

چند نمونه D معروف (ایرانی و خارجی)

در واقع به واسطه رقابت طلبی، عملگرایی و ریسک پذیری بالای Dها، پیدا کردن این افراد در جهان چندان کار سختی نیست. معمولا Dها رو یا در قله‌های موفقیت و دستاورد پیدا میکنید یا در دره‌های ورشکستی‌ و زندان‌ها !

به عنوان افراد مطرح خارجی میشه به دونالد ترامپ، هنری فورد، ری کراک، کریستیانو رونالدو و زلاتان ابراهیموویچ اشاره کرد و از بین گزینه‌های داخلی هم علی دایی، داریوش ارجمند، امیرعلی اکبری، مریم امیرجلالی به چشم میخورن. (البته که افراد خیلی زیادی هستن که نام بردن همه اون‌ها در حوصله مقاله خارجه)

سبک D در محیط کار

Dها توی کار بسیار جدی، سخت‌گیر، سریع و رقابتی هستن. کافیه که بهشون بگید فلانی از شما بهتره، اونجاست که هرکاری میکنه به شما اثبات کنه رئیس کیه!

مدیرهای D معمولا پیشرفت شرکت، و دستاوردهای خودشون رو در اولویت‌های بیشتری نسبت به اهداف کارمندهاشون قرار میدن و به مدیرای سخت‌گیر معروفن. برای این مدیرها هدف خیلی مهمه، خدا نکنه که یه وقت هدف بزنن و بهش نرسن…

 

همینطور اونا معمولا نمیتونن مدت زمان زیادی کارمند بمونن (مخصوصا اگه مجبور باشن از بقیه دستور بشنون). غالبا افرادی هستن که دوست دارن سریعا خودشون یه بیزینس را بندازن و به استقلال برسن. و همینطور با هرچیزی که استقلال اون‌هارو تهدید کنه مخالفت میکنن.

این حس تمایل به مستقل بودن صرفا مربوط به محیط کار نیست و مربوط به همه ابعاده، یعنی چی؟

مثلا: اگر خانومی الگوی رفتاری Dبالا داشته باشه ترجیح میده خودش بره سرکار و از شوهرش پول نگیره و همینطور از شوهرش دستور نشنوه، احتمالا شما توی دور و برتون خانوم‌هایی رو دیده باشید که میخوان “خودساخته” باشن، روی پای خودشون بیاستند و به کسی محتاج نباشن که بیاد و بهشون کمک کنه. (این خانوم‌ها همون الگوهای D هستن)

سبک D در خانواده و روابط عاطفی

علاوه بر این، Dها معمولا ابراز احساسات کلامی ضعیفی دارن و این موضوع باعث میشه که دیگران و اطرافیان اون‌ها، فکر کنن که Dها آدم‌های بی احساس و مغروری هستن. اگر که یک D به شما علاقه داشته باشه معمولا با کارهایی که براتون انجام میده علاقه شو به شما نشون میده. مثلا سوییچ ماشینشونو بهتون میده یا برای شما هدیه میخره یا… (پس خیلی از Dها توقع جملات محبت آمیز و عاشقانه نداشته باشید)

اگه با یک D ارتباط برقرار میکنید…

چند تکنیک به شما میگم که اگه با یه D ارتباط برقرار میکنید حتما رعایت کنید:

  • از دستاوردهای گذشته‌اش تعریف کنین (حس چاپلوسی نده)
  • هیچوقت غرورش رو خورد نکنید و بااش کل‌کل نکنید
  • مثل خودشون جدی باشید و توی کار جدیت خودتون رو نشون بدید
  • سریع برید سر اصل مطلب و براشون دستان بافی نکنید
  • برای چیزهای غیر مهم وقتشون رو نگیرید
  • طوری رفتار نکنید که انگار از طرف مقابل بهتر هستید (یعنی طرف مقابل باید حس کنه توی رابطه برنده هست)
  • حتی اگه تونستید مچش رو بگیرید یا برنده بازی بشید بهتره اینکارو نکنید (اگه میخواید به هدفتون از ارتباط برسید باید نفر دوم باشید و اون فرد حس کنه نفر اوله)
  • شما هم کمی از دستاوردهاتون بگید (نه در حدی که رقابت ایجاد کنه) تا اون D حس نکنه با یه آدم سطح پایین طرفه

در نهایت اگر خودتان D هستید…

و چند نکته که اگر خودتون D هستید حتما رعایت کنید:

  • به بقیه بیشتر توجه کنید و فکر از همه بهتر هستین
  • بیش از اندازه کار نکنید و در جریان باشید که استراحت کافی به اندازه کار کردن در موفقیت تاثیر داره
  • احساساتتون رو به شریک عاطفیتون بیشتر بروز بدید (کلامی بگید)
  • قبل از صحبت کردن کمی بهش فکر کنین

چطور بیشتر با Dها آشنا بشیم؟

در این مقاله سعی کردم کلیت درخصوص Dها بهتون آموزش بدم اما در جریان باشید که مطالب این مقاله شاید چند درصد از کل چیزی بود که شما راجع به Dها متوجه شدید. من توی دوره جامع رفتارشناسی دیسک (DISC) درخصوص فقط Dها چندین ساعت صحبت کردم و شما کاملا با مثال‌، تصویر و فیلم یاد میگیرید که هر آدمی که خواستید رو بشناسید از :

  • نحوه نشستن
  • راه رفتن
  • لحن صدا
  • تن صدا
  • نوع صحبت کردن
  • عکس پروفایل
  • چت کردن
  • لباس پوشیدن
  • کار کردن
  • تفریحات
  • علاقه‌مندی‌ها
  • خندیدن
  • اخلاق
  • و کلی چیز دیگه

بهتون پیشنهاد میکنم که در این دوره شرکت کنید، مطمئن باشید یکی از کاربردی‌ترین دوره‌های آموزشی زندگیتون خواهد بود. و در نهایت اگر هر سوالی از من دارید خوشحالم میشم در قسمت کامنت‌ها مطرح کنید که من یا یکی از سفیران دیسک، بهش پاسخ بدن.

به این مقاله چه امتیازی میدی؟ 🙂

میانگین امتیازات ۵ از ۵

اشتراک‌گذاری این مقاله:

سید رضا ال طه
سید رضا ال طه
حدود 19 ساله که به آموزش و سخنرانی مشغولم و 8 ساله که با عنوان مستردیسک، به صورت تخصصی در حوزه رفتارشناسی با الگو DISC فعالیت میکنم و سعی میکنم با ترکیب دیسک در دنیای کسب‌و‌کار و خانواده، به آدم های بیشتری کمک کنم.
پرسش و پاسخ و نظرات شما

پس از پاسخگویی به سوالات شما، از طریق پیامک بهتون اطلاع داده میشه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *