آیا شخصیت شناسی از روی چهره افراد حقیقت داره؟ چقدر میتونیم به مقالات موجود در سطح اینترنت اعتماد کنیم؟ آیا واقعا شناخت شخصیت انسان به همین راحتی هست؟ در این مقاله سعی دارم به طور کامل، ارتباط چهره افراد با شخصیت رو کامل بررسی کنم.
اگر که واقعا شناخت شخصیت انسان به همین راحتی بود، یعنی با دیدن چهره یک انسان به اعماق وجود لایههای درونی شخصیتیاش پی میبردیم که این همه دوستان روانشناس، جامعه شناس و رفتارشناسهای مختلف، مطالعات و تحقیقات گوناگون انجام نمیدادن، اما داستان به همینجا هم ختم نمیشه …
جایگاه چهره شناسی در علم
اگر بخوام همین اول خیالتون رو راحت کنم، هیچ منبع علمی موثقی، ارتباط مستقیم شخصیت و چهره رو تایید نمیکنه. به طور کلی، منابع علمی اغلب درمورد نظریههای شخصیت شناسی و روانشاسی محتاط عمل میکنن و معمولا ۱۰۰% یک موضوع رو تایید یا رد نمیکنن. چرا ؟
به دلیل اینکه شخصیت انسان به قدری پیچیده است که هیچوقت نمیشه حقیقت علمی قطعی درموردش مطرح کرد. و گفت مثلا کسایی که این شکلی هستن قطعا شخصیتشون این مدلیه.
پس تکلیف مقالات موجود در سطح اینترنت چی؟
کافیه شما در اینترنت کلمه «شخصیت شناسی از روی …» رو جستجو کنید، کاملا متوجه سیل عظیم مقالات مختلف درمورد مثلا شخصیت شناسی از روی ماه تولد یا شخصیت شناسی از روی حرف زدن و رنگ چشم، فرم صورت، ناخن، فرم پیشانی، گوش، لب و دهن و دندون و هزارتا چیز دیگه میشید.
و اگر بخوایم واقعبین باشیم، تقریبا ۹۹% تمام مطالبی که در سطح اینترنت تحت این عناوین موجود هست هیچ پایه و اساس علمی نداشته و صرفا ساخته ذهن نویسنده هاست.
خب چاره چیه؟ آیا هیچ راهی برای شخصیت شناسی افراد از روی چهره وجود نداره؟
راهی برای شناخت افراد از روی چهره وجود نداره؟
اول باید این نکته رو گوشزد کنم که در علوم انسانی هیچ قطعیتی نداریم. یعنی اگر که دنبال آموزشی هستید که بعدش با یک نگاه به چهره افراد، شخصیتشون رو کامل کشف کنید باید بگم که اشتباه اومدید. اما اگه دنبال آموزشی هستید که بشه با دیدن چهره افراد نکاتی رو درمورد برخی از ویژگیهای شخصیتیشون حدس زد، ادامه مقاله رو مطالعه کنید.
خوشبختانه تحقیقات انجام شده در این مورد کم نیست (شاید ۱۰۰% مورد تایید خیلی از منابع علمی نباشن) اما به هر حال به عنوان یک تحقیق قابل بررسی و تامل هست. در ادامه مقاله درمورد این تحقیقاتی که شاید کمی قابل اطمینانتر باشن صحبت میکنیم.
اولین و شاید قدیمیترین نظریهای که به مبحث شناخت شخصیت انسان مربوط هست، ارتباط اخلاط ۴گانه یا ۴ مایع اصلی درون بدن انسان، یا به زبان ساده همون مزاج افراد هست. اما سوال اینجاست که بین شخصیت شناسی از روی چهره و مزاج شناسی چه ارتباطی وجود داره.
ارتباط مزاج شناسی و ظاهر افراد
تاریخچه مزاج شناسی حدودا به ۴۰۰ سال پیش از میلاد برمیگرده، در بیشتر منابع معتبر اون رو به آقای بقراط، طبیب معروف یویان باستان نسبت میدن. در ادامه درخصوص ارتباط هریک از اعضای چهره با مزاج فرد به طور مختصر و ساده باهم صحبت خواهیم کرد.
فقط برای درک ادامه مطلب، شما باید با کلیت بحث مزاج شناسی آشنا باشید و بدونید که ما ۲ عامل اصلی «گرمی/سردی» و «خشکی/تری» داریم که در ترکیب با هم، ۴ مزاج گرموخشک (صفرا)، گرموتر (دم)، سرد و خشک(سودا) و سرد و تر (بلغم) رو شکل میدن.
فرم بینی
در فرم بینی، برای متوجه شدن مزاج فرد ما به یک موضوع توجه میکنیم که بینی گوشتی هست یا استخوانی. به طور کلی بینیهایی که گوشتی و کمی چاق هستند در دسته ترها قرار میگیرند (یعنی یا گرموتر یا سرد وتر) و بینیهایی که استخوانی هستن در دسته خشکها (یعنی گرموخشک یا سرد و خشک).
رنگ پوست
در بررسی رنگ پوست، به طور ساده، اگر رنگ پوست روشن و سفید باشه، احتمالا مزاج فرد سرد هست (یا سرد و تر و یا سرد و خشک) و اگر رنگ پوست کمی تیره و سبزه باشه، فرد گرم مزاجتر هست (گرموتر و گرموخشک).
شکل و رنگ موها
در رنگ و نوع موها، به طور خلاصه، اگر فرد دارای موهای تیره، مجعد(فرفری) و ضخیم بود، اون رو در دسته گرم مزاجها قرار میدیم و اگر که مو نسبتا روشن یا بور، لخت و نازک بود احتمال میدیم که مزاج فرد سرد باشه.
نکته: در تمام این موارد قطعیتی وجود نداره و این ۳ عامل بالا خیلی وقتها بیشتر به محل تولد و محل زندگی فرد مربوط هست اما منظور از این عوامل، مقایسه افراد در یک مکان جغرافیا مشابه هست.
چهره شناسی با استفاده از مدل DISC
به طور مشخص، ارتباط دقیقی بین تیپهای شخصیتی مثل MBTI و یا سایر مدلهای شخصیتشناسی و چهره افراد در دسترس نیست. اما در مورد مدل دیسک (DISC) این موضوع کمی متفاوت هست. هرچند که در نظریههای کلاسیک DISC که در حدود سال ۱۹۲۸ میلادی مطرح شد، اشارهی مستقیمی به چهره افراد نشده.
اما، بررسیهای بیشتر نشون میده که ارتباط زیادی بین الگوی DISC و مزاج افراد وجود داره، درواقع یادگیری مزاجشناسی درکنار یادگیری تئوری DISC مثل یک مکمل به ما در شناخت بهتر افراد کمک میکنه.
اگر که تمایل به یادگیری بیشتر بحث شخصیت شناسی افراد دارید، پیشنهاد میکنم حتما در دوره DISC پیشرفته مستردیسک شرکت کنید، در اون دوره مفصلا به بحث ارتباط چهره افراد با تیپ شخصیتی و رفتاریشون صحبت کردم.
اگر هم که درمورد این مقاله سوالی دارید، در قسمت نظرات مطرح کنید تا بهشون پاسخ بدم. روز خوبی داشته باشید
به این مقاله چه امتیازی میدی؟ 🙂
1 دیدگاه برای “شخصیت شناسی از روی چهره افراد از دید علم ”
باسلام بنده فکر میکنم که مبحث مزاجها بسیار پیچیده تر از این چهار نوع (گرمو خشک /گرم وتر ) و ( سردو خشک/سردو تر) باشد، بلکه حالت متعادل یا متعادل به سمت گرم، و یا، متعادل به سمت سرد راهم داریم.
و در حالت متعددی ترکیب همه اینها را نیز با هم شاهد هستیم.
و در موارد بسیاری هم، مزاج انسان، در زمان کودکی ،جوانی، میانسالی و پیری در یک انسان تغییراتی دارد.
به طور کل و خلاصه عرض کنم که ما هیچوقت قادر به یک نسخه ی مزاجی به صورت مشخص، در طول زمان تولد تا پیری، حتی برای یک انسان را نخواهیم داشت، چراکه انسانها بسیار تغییر پذیر هستند و در طول زمان عمرشان تغییرات بسیاری خواهند کرد.