بررسی الگوی رفتاری C، یا درست باش یا اصلا نباش !

آخرین قطه پازل DISC مدل‌های C هستن. اون‌ها آدم‌هایی بسیار منطقی، دقیق، سیستمی و برنامه ریزی هستن که ممکنه به کمال‌گرایی و وسواس فکری دچار بشن اگر که نتونن خودشون رو...
راهنمای مطالعه

همه چی مرتبه؟

اگه خودتون یه الگوی C باشید یا اطراف خودتون یه C داشته باشید، احتمالا میدونید که اون‌ها خیلی دوست دارن همه چی درست و کامل باشه و مو لایه درز هیچی نره. توی این مقاله قراره بیشتر با Cها آشنا بشیم و ببینیم که چطور میتونیم باهاشون ارتباط موثرتری برقرار کنیم.

یا اگه خودمون تایپ C باشیم باید چه فعالیت‌هایی انجام بدیم که بتونیم نقات ضعف خودمون رو پوشش بدیم و در زندگی به موفقیت بیشتری برسیم.

compliance

خود C یعنی چی؟

حرف C، ابتدای کلمه compliance به معنای انطباق یا تطبیق پذیری هست. به این معنی که آدم‌هایی که مدل رفتاری C بالایی دارن در مواجه با دستورات و قوانین خودشون رو راحت تر تطبیق میدن. به بیان دیگه، سی‌ها راحت‌تر داخل یک چارچوب مشخص قرار میگیرن و اون رو می‌پذیرن تا بقیه گروه‌ها.

برخی از ویژگی‌ها و صفات رفتاری Cها

برای Cها هم مثل ۳ الگوی رفتاری دیگه چندین صفت رو مورد بررسی قرار دادم و سعی کردم که نکات مثبت و منفی اون‌هارو به طور خلاصه بررسی کنم، اگر شما هم نکته دیگه‌ای به ذهنتون رسید حتما در قسمت نظرات برای من بنویسید 🙂 .

منظم و دقیق

اگر مدل DISC رو بلد باشید، شاید اولین ویژگی و صفتی که برای Cها توی ذهنتون بیاد، نظم و دقت اون‌هاست. سی‌ها منظم‌ترین و دقیق‌ترین افراد بین ۴ تیپ رفتاری DISC هستن چون همیشه به قوانین و چارچوب‌ها احترام میزارن. این نظم و دقت هم در خونه و هم در محیط کار کاملا برای اطرافیانشون مشخص و واضحه.

دقت الگوی رفتاری C

اهل برنامه‌ریزی

توی ویژگی قبلی اشاره کردیم که سی‌‌ها اهل چارچوب و قوانین هستن، هم قوانین رو دوست دارن و هم خودشون برای خودشون قانون وضع می‌کنن. به طور مثال، داشتن برنامه روزانه، هفتگی، ماهانه و یا سالانه از قوانینی هست که Cها عاشقش هستن، مخصوصا اگه به صورت چک‌لیست باشه و کارهاشون رو تیک بزنن.

موفق در کارهای انفرادی و فکری

به اندازه‌ای که یک i داخل مسائل اجتماعی و گروهی موفق هست، یکی Cهم توی مسائل انفرادی و تکی عالی عمل می‌کنه. مسائلی که نیاز به تفکر و تمرکز داره و تا حدودی از انسان‌های دیگه بدور هست رو سی‌ها عالی انجام میدن. منظورم از بدور بودن از انسان یعنی ترجیح میدن کارهایی رو انجام بدن که تنها باشن تا کارهایی رو که با آدم‌ها در ارتباط باشن.

ابراز احساسات ضعیف

اگه یه فردی که C خیلی بالایی داره و ۳ الگوی دیگه (مخصوصا الگوی i و الگوی S) پایینی داشته باشه رو ببینید شاید فکر کنید رفتارهای اون‌ها یکمی ربات‌گونه و بدو از احساسات باشه، شاید این ویژگی یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های مدل C توی بحث روابط عاطفی خانوادگی باشه، چرا که اون‌ها کلا کم حرف میزنن (معتقد هستن کم گوی و گزیده گوی چون در!)، برای همین خیلی نباید ازشون توقع جملات محبت‌آمیزی مثل “دوست دارم” و… رو داشته باشید.

ابزار احساسات ضعیف در مدل رفتاری C

صبور در کار

بر خلاف مدل D که دوست دارن سریعا به نتیجه مورد نظر برسن، الگو‌های C اما، به اندازه کافی اهل صبر کردن تا رسیدن به نتیجه هستن، چون همونطور که گفتیم، cها دوست دارن کار به بهترین شکل ممکن انجام بشه، پس به اندازه کافی هم صبر میکنن، این ۲ تا ویژگی به خودی خود بد نیست تا زمانی که برای cها به کمال‌گرایی در کار و در Dها به شکست‌ها و اشتباهات پیاپی ختم بشه.

کمال‌گرایی

هر صفتی رو اگه زیادتر از حد عادی داشته باشی، خیلی خوب نیست، حتی اگه بخوای بیش از حد درست و استاندارد باشی! این جمله برای Cها خیلی صدق می‌کنه چون که اشتباهات، اون‌‌هارو اذیت می‌کنه پس سعی میکنن کارهایی رو انجام بدن که همیشه درست باشه اما داستان همیشه انقدرها هم ساده نیست، چرا که انجام دادن کمترین اشتباه معمولا به کمال‌گرایی یا کامل‌گرایی ختم میشه و باعث میشه شما کلا هیچ کاری رو شروع نکنی چون معمولا هیچ وقت همه چیز عالی و بی نقص نیست.

شغل‌هایی که برای Cها مناسبه

همونطور که از صفت‌های این گروه احتمالا متوجه شدین، مشاغلی که نیاز به تمرکز، دقت، برنامه‌ریزی، تحلیل، تفکر سیستم محوری و فرآیند محوری داره، و خیلی نیاز به توی جمع بودن یا خلاقیت داشتن نیست، برای Cها مناسبه، مثلا حسابداری، برنامه‌نویسی، استراتژی‌نویسی، نویسندگی، اغلب مشاغل مهندسی و… می‌تونه برای یه C خوب باشه.

انتخاب مشاغل مناسب برای Cها

شغل‌هایی که برای Cها مناسب نیست

دقیقا برعکس موارد بالا، مشاغلی که نیاز به تاثیرگذاری و ارتباط توی جمع، سخنرانی و فن بیان، انرژی و احساسات قوی، خلاقیت و تفکر خارج از چارچوب داره برای Cها خیلی مناسب نیست، مثل فروشندگی، بازاریابی، سخنرانی، روابط عمومی یا … (البته که خیلی از موارد به طور اکتسابی و با تمرین قابل انجام هست و منظور من این هست که این مسیر برای Cها دشوارتره نه اینکه کلا نشدنی هست).

مروری بر زبان بدن Cها

تیپ شخصیتی C، توی مکالمه‌های خودش خیلی کم از زبان بدن استفاده می‌کنه و زبان بدن بسته‌ و خشکی دارن. در مواردی که c فرد خیلی بالا باشه، انگار شما با یه ربات در حال حرف زدن هستی نه یک انسان! به بیان دیگه، شما توی زبان بدنشون هم مثل کلامشون، می‌تونید رسمی و سرد بودن رو حس کنید.

ترکیب الگوی c با سایر مدل‌های رفتاری disc

الگوی CD

افراد CD به دلیل کار محوری شدیدشون، معمولا در کارهاشون انسان‌هایی موفقی هستن اما به دلیل پایین بودن ۲ لایه دیگه، در روابط خانوادگی و عاطفی ضعف دارن مگر اینکه بتونن در خودشون آگاهانه تغییری رو ایجاد کرده باشن و یا همسرشون هم مثل خودشون این الگو رو داشته باشه تا کمتر دچار مشکل بشن.

الگوی Ci

با توجه به اعداد سایر الگو‌ها (یعنی D و S) و درصد خود الگوی i و C در تست دیسک این افراد، خلق‌وخوی این فرد میتونه متفاوت باشه اما به طور کلی i بالا در کنار C بالا اگه کنترل شده باشه، می‌تونه بسیار مفید و یه نقطه تمایز در این افراد باشه اما اگه اینطور نباشه، ممکنه باعث اذیت شدن خود اون فرد بشه چرا که لایه‌های I و C در خیلی از موارد متضاد همدیگه هستن.

الگوی CS

این‌ها همون دخترها یا پسرهای خوب و مودبی هستن که در جمع‌ها ساکت و آروم یه جای میشینن و نه صدایی ازشون درمیاد و نه کسیو اذیت میکنن. توی کار هم معمولا متخصص و کارمندهای خوبی برای یک سازمان میشن و اغلب همکاری‌های بلندمدت دارن و خیلی شرکتشون رو تغییر نمی‌دن.

چندین مدل C معروف خارجی و ایرانی (بیل‌گیتس، مارک‌زاکربرگ، مسعود فراستی)

چند نمونه الگوی C معروف (ایرانی و خارجی)

از اونجایی که مدل‌ C درونگراترین الگو رفتاری در بین ۴ الگوی دیگه هست، پیدا کردن تعداد زیادی آدم C خیلی خیلی کار راحتی نیست و شما باید برای شناخت اون‌ها یکم تلاش بیشتری بکنید اما در هر صورت از بین شخصیت‌های معروف داخلی و خارجی که لایه C بالایی دارن میشه به مارک زاکربرگ، بیل‌گیتس، وارن بافت، مسعود فراستی و… اشاره کرد.

مدل‌های C در محل کار

اگه یه همکار یا کارمند C داشته باشید احتمالا خیالتون راحته که وظایف خودش رو به درستی و با کمترین اشتباه انجام میده و از این نظر الگوهای C واقعا خیلی خوب هستن فقط حواستون باشه که توی کار کمال‌گرایی نکنن و خیلی دچار جزئیات بیهوده و ریزبینی الکی نشن. و توجه داشته باشید که حتما برای تعامل خوب با به همکار C، وظایفش رو به طور شفاف و مکتوب بهش بدید تا خیالش راحت بشه و بدونه دقیقا باید چه زمانی چه کاری رو انجام بده.

نقطه قوت Cها در محیط کار

مدل‌های C در روابط عاطفی و خانوادگی

احتمالا توی فامیلتون یه نفر هست که خیلی ساکته و خیلی کم حرف میز‌نه و با همه گرم نمی‌گیره اما وقتی حرف می‌زنه مثل یک استاد خردمند یه نکته ریز میگه و شما متوجه می‌شید که احتمالا این فرد مطالعه زیادی داره و چقدر سنجیده صحبت می‌کنه، این فرد احتمالا الگوی C بالایی داشته باشه.

مشکل اینجاست که این کم صحبتی و عدم بروز احساسات همه جا خوب نیست، مخصوصا در روابط عاطفی، شریک عاطفی شما نیاز داره که از شما جملات محبت‌آمیز بشنوه، هرچقدر هم توی دلتون همسرتون یا فرزندتون رو دوست داشته باشید، این اصلا کافی نیست و باید دوست داشتن رو به زبون بیارید که افراد c بالا معمولا براشون سخته ابراز احساسات کنن.

اگر که با یک مدل c بالا ارتباط برقرار می‌کنید…

اگه به طور روزمره با یه C ارتباط برقرار می‌کنید حتما به این نکات توجه داشته باشید تا بتونید یه رابطه موثرتری برقرار کنید:

  • باهاشون رسمی و مودبانه باشید و تا زمانی که خودشون شوخی نکردن شما شوخی نکنید
  • اگه اون فرد خیلی بهتون نزدیک نیست اصلا وارد حریم خصوصی‌اش نشید و سوالات شخصی نپرسید
  • تا جای ممکن کلی‌گویی نکنید و زیر جزئیات مطالب رو بهشون بگید تا خیالشون راحت بشه
  • اگه اون فرد خیلی بهتون نزدیک نیست، با اسم کوچک اون شخص رو صدا نزنید
  • اگه یه مسئولیتی رو بهتون سپردن خیالشون رو راحت کنید که کارتون رو درست و دقیق انجام می‌دید

چند نکته برای ارتباط موثر با Cها

اگه خودتون یک c بالا هستید…

و اما اگه خودتون لایه c بالایی دارید، این موارد رو رعایت کنید تا بتونید به موفقت بیشتری برسید:

  • احساسات خودتون رو بروز بدید و یکم صمیمی‌تر باشید
  • سعی کنید با افراد، بیشتر و بهتر ارتباط برقرار کنید
  • سعی کنید گاهی وقت‌ها خارج از برنامه و چارچوب عمل کنید و سخت‌گیری نکنید
  • حتما برنامه هاتون‌رو اجرایی کنید چرا که تحقیق و برنامه‌ریزی به خودی خودی هیچ فایده‌ای براتون نخواهد داشت تا زمانی که اجرایی نشه

چطور بیشتر با cها آشنا بشیم؟

اگه می‌خواید بیشتر با cها آشنا بشید من توی دوره جامع رفتارشناسی DISC به طور کامل چندین ساعت این مبحث رو کامل باز کردم و بهتون یاد می‌دم که از روی موارد زیر بتونید Cهارو بشناسید:

  • لباس پوشیدن
  • راه رفتن
  • نشستن
  • فکر کردن
  • نحوه صحبت کردن
  • لحن کلام
  • تفکر و نوع دیدگاهشون به زندگی
  • پروفایل شبکه‌های اجتماعی
  • پست و استوری‌های اینستاگرام
  • چت کردن
  • خندیدن
  • تفریحات
  • و…

پس حتما ازتون دعوت می‌کنم در این دوره آزموشی شرکت کنید، مطمئن هستم که این دوره، کاربردی‌ترین دوره زندگیتون خواهد بود. اگه که سوالی درمورد این مقاله یا سایر موارد دارید در قسمت کامنت‌ها حتما ازم بپرسید، به تمام موارد پاسخ می‌دم 🙂 .

به این مقاله چه امتیازی میدی؟ 🙂

میانگین امتیازات ۵ از ۵

اشتراک‌گذاری این مقاله:

سید رضا ال طه
سید رضا ال طه
حدود 19 ساله که به آموزش و سخنرانی مشغولم و 8 ساله که با عنوان مستردیسک، به صورت تخصصی در حوزه رفتارشناسی با الگو DISC فعالیت میکنم و سعی میکنم با ترکیب دیسک در دنیای کسب‌و‌کار و خانواده، به آدم های بیشتری کمک کنم.
پرسش و پاسخ و نظرات شما

پس از پاسخگویی به سوالات شما، از طریق پیامک بهتون اطلاع داده میشه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *