خلاصه‌ای از الگوی I، معرفی جذاب‌های خنده رو

برونگرا ترین مدل رفتاری از بین 4 تیپ رفتاری، آی‌ها هستن. اونا دوست دارن که دیده بشن و صحبت کنن، معمولا توی سخنوری مهارت دارن و راحت میتونن آدمارو متقاعد کنن. البته که مثل هر الگویی، نقات ضعفی هم دارن...
راهنمای مطالعه

هرآن چیز که مربوط به I هاست اینجا پیدا می‌کنی …

توی این مقاله تصمیم گرفتم که به معرفی الگوی i (آی‌ها) بپردازم، نقات قوت و ضعفشون رو بررسی کنم و در آخر هم سعی کردم چندتا از آی‌های داخلی و خارجی رو بهتون معرفی کنم تا بیشتر با این عزیزان دل آشنا بشیم.

البته اگه شما مدل دیسک رو بشناسید، خوب می‌دونید که شناخت آی‌ها خیلی کار سختی نیست و میشه اونارو از ۲ کیلومتری شناسایی کرد! (Just for fun) 🙂

خود i، یعنی چی؟

حرف I، اول عبارت influence به معنی تاثیرگذاری یا نفوذ هست. به طور خلاصه دلیل این اسم‌گذاری اینه که اون‌ها با لحن جذاب، زبان بدن خوب و کلام شیرینشون میتونن روی اطرافیانشون تاثیر بزارن. (حالا این تاثیر میتونه توی جنبه‌های مختلف باشه مثلا جنبه عاطفی یا تاثیر در هنگام فروش محصول و مذاکره و یا… که در ادامه راجع بهش کلی صحبت می‌کنیم.)

برخی از ویژگی‌ها و صفات بارز iها

سعی کردم چندتا از ویژگی‌های مثبت و منفی مدل‌های آی رو در اینجا بنویسیم و کمی توضیح بدم. البته که صفات خیلی بیشتری وجود داره که سعی میکنم در آپدیت‌های بعدی این مقاله بهش اشاره کنم.

خوش صحبت

تیپ آی به شدت خوش صحبت هستن هم از لحاظ کمیتی و هم کیفیتی! یعنی هم نسبت به الگوهای دیگه بیشتر صحبت میکنن و جدای از اینکه بیشتر صجبت میکنن، بهتر و جذاب تر صحبت میکنن.

اگه مدیر یا صاحب کسب‌وکار هستید، کارمندان مدل i رو برخلاف مدل‌های C تا جای ممکن در خط مقدم ارتباط با مشتری بزارید (مثل واحد روابط عمومی، واحد فروش و مذاکره) و واحدهایی مثل این. چرا که اون‌ها از مهارت‌های زیادی برای متقاعد کردن افراد و ساخت یه ارتباط اجتماعی خوب با دیگران برخوردارند.

سطحی و کم عمق

مدل آی به دلیل هیجان و انرژی بالایی که معمولا سریع از انجام یه کار تکراری خسته میشن، و دوست دارن چیزای جدید رو امتحان کنن، برای همین اصطلاحا بهشون میگیم که از این شاخه به اون شاخه میپرن. اکثرا آدم‌ها تایپ i هستن که بیشترین شغل رو عوض میکنن و مدت موندن در اون شغلشون کوتاه هست چون سریع ایده‌های جدید به ذهنشون می‌رسه.

مثبت نگر

یکی از ویژگی‌های خوب تیپ رفتاری i مثبت نگری اون‌هاست، هرچند که همیشه مثبت نگری هم خوب نیست و بعضی وقت‌ها به انسان ضربه میزنه (چه در روابط عاطفی و چه در روابط کسب‌وکاری)

اما در هر صورت مثبت نگری اون‌ها باعث میشه همیشه به زندگی امید داشته باشن و خوشبختانه اصلا اهل غر زدن نیستن و به قول خودشون: بخندیم تا دنیا بهمون بخنده

شاد و پر انرژی

شاید از اولین ویژگی‌هایی که میشه یه تایپ آی رو باهاش توصیف کرد شادی و انرژی بالا اون‌ها باشه. اون‌ها همیشه پایه هستن! پایه رفتن به مهمونی، پایه سازی کردن، پایه مسافرت و خلاصه اگه رفیق I توی گروه دوستاتون باشه اصلا حوصلتون سر نمیره!

راحت و خودمونی

معمولا آی‌ها آدم‌های راحتی هستن و کمتر از چارچوب‌ها و قوانین سخت‌گیرانه پیروی میکنن. اون‌ها دوست دارن که به اسم کوچیک صدا بشن و همینطور اگه بتونن، شمارو هم به اسم کوچیکتون صدا میزنن بدون لقب و پسوند و پیشوند. (بر خلاف مدل‌های C که در یک مقاله دیگه راجع به اون‌ها صحبت می‌کنیم)

معمولا کمتر می‌بینیم که یه الگوی آی در مکان‌های عادی لباس‌های رسمی مثل کت و شلوار یا… بپوشه. تازه اگه بتونن در محیط‌های رسمی‌ هم تیشرت و شلوار جین میپوشن چه برسه به محیط‌های غیر رسمی! 🙂

بی نظم و کم دقت

اما یکی از نقات ضعف تیپ رفتاری i، دقت کم و نظم پایینشون هست (بالاتر گفتیم که اون‌ها خیلی علاقه به چارچوب‌های سخت‌گیرانه ندارن). مثلا اگه بچه‌ای آی بالا داشته باشه بعیده که خودش همینطوری بره اتاق خودشون مرتب کنه یا لباساشو از تو خونه جمع کنه!

البته استثنا در بعضی از محیط‌ها این در چاچوب نبودن و بی نظمی، باعث میشه که اون‌ها کلا از لحاظ ذهنی هم چارچوب‌هارو کنار بزارن و خلاقیت بالاتری نسبت به بقیه مدل‌های رفتاری داشته باشن. (برای همین ایده پردازان به شدت عالی میشن)

شغل‌هایی که برای iها مناسبه

از اون‌جایی که آی‌ها برونگراترین مدل رفتاری در مدل دیسک هستن، غالبا شغل‌هایی باید با مردم و انسان‌ها در تعامل باشن براشون مناسب‌تره. اگه بخوام مثال بزنم، مثلا برای جایگاه‌هایی مثل یک فروشنده، شومن، استنداپ کمدی، بلاگری اینستاگرام، روابط عمومی، ایده‌پردازی، مذاکره کنننده و… بهترین فرد یک مدل I میتونه باشه.

چون توی تمام این شغل‌ها، پایه اصلی تاثیرگذاری روی انسان‌های دیگه است، اما در ابعاد مختلف. مثلا یک شومن یا واینر اینستاگرامی، میخواد آدمارو جذب کنه و بخندونه و مثلا یک مذاکره کننده یا فروشنده هم میخواد آدم‌هارو متقاعد به خرید یک محصول بکنه. هردوی این‌ها دارن روی انسان‌های اطرافشون تاثیر میزارن.

شغل‌هایی که برای iها مناسب نیست

اما از سمتی مشاغلی که اون‌هارو مجبور میکنه کارهای تکراری انجام بدن، یا مشاغلی به اون‌ها در دیده شدنشون کمکی نمیکنه، یا مشاغلی که قوانین سخت‌گیرانه و خشک داره و شغل‌هایی که باید با ماشین در ارتباط باشن و بدون از حواس پرتی تنهایی کار کنن، به شدت اون‌هارو اذیت می‌کنه.

به طور مثال برای یه فرد آی خیلی سخته که ۳۰ سال تمام کارمند یه سازمان باشه و یا شغل‌هایی مثل حسابداری، برنامه نویسی، تحلیلگری بازار و… رو انجام بده چون این مشاغل حوصله اون‌هارو سر می‌بره و کار جدید و جذابی براشون نیست.

نگاهی به زبان بدن iها

به طور خلاصه، زبان بدن مدل آی به شدت باز و سریعه. اون‌ها معمولا توی گفت‌وگوهاشون از حرکات ۲ دست استفاده میکنن و معمولا به خاطر انرژی بالاشون دائم در حال حرکت و مصرف انرژی هستن. موقع گوش دادن به صحبت‌های یک آی معمولا خسته نمیشی و اون اون انرژی بالا و جذابیته صحبتش تویو میخکوب میکنه.

بررسی ترکیب الگوی رفتاری i با سایر مدل‌های رفتاری

الگوی ID

مدل ID یه مدل به شدت برونگرا و پر انرژیه، این مدل اصلاحا خیلی شر و شیطون هستن.(از بچه بگیر تا پیرش!). معمولا مدل‌های ID دوستای زیادی دارن و چون الگوی D بالایی دارن توی جمع رفقاشون کنترل اون جمع رو دستشون میگیرن. غالبا هم به خاطر لایه D بالاشون، موقع کار جدی میشن اما موقعی که کار نیست کاملا شوخ هستن.

الگوی IS

تیپ IS یه آدم به شدت احساسیه، اون‌ها خیلی توی فاز روابط عاطفی هستن و توی ارتباطاتشون قوی عمل میکنن. معمولا کار رو در درجه دوم قرار میدن و به خانواده و دوستانشون اهمیت بیشتری میدن. به صورت کلی هم آدم‌های دوست داشتنی هستن و کمتر پیش میاد که کسی رو ناراحت کننن.

الگوی IC

این الگوها، الگوهای کم‌یابی هستن. آدم‌هایی که I و C بالا دارن، رفتار متضاد و منتاقض ازشون زیاد می‌بینیم مثلا در عین حال که میخوان راحت باشن و خودمونی رفتار کنن، در همون حال میخوان رسمی باشن و خط قرمزهارو هم نگه دارن و بعضی وقت‌ها خودشون هم از این رفتارهای خودشون کلافه میشن.

اما این مدل‌ها برای بعضی مشاغل خیلی خوب هستن البته در صورتی که توانایی کنترل لایه‌های رفتاری خودشون رو داشته باشن و بتونن بین دو لایه i و c سریع سوییچ بشن.

چند نمونه I معروف (ایرانی و خارجی)

خوشبختانه پیدا کردن آدم‌های آی مشهور اصلا کار سختی نیست. به راحتی اونارو میشه شناسایی کرد. از نمونه‌های مشهور داخلی میشه به علی اوجی، علی صادقی، حامد آهنگی، مهران غفوریان، جواد رضویان و یا حتی فیروز کریمی اشاره کرد.

از نمونه‌های خارجی هم آقای ویل اسمیت، جیم کری و ریچارد برانسون هستن که به چشم میخورن (البته متاسفانه از اونجایی که من خیلی فیلم نمیبینم کمتر این افراد رو میشناسم اما شما قطعا موارد زیادی توی ذهنتون هست 🙂 )

سبک i در محیط کار

مدل‌های آی توی محل کار چند تا ویژگی بارز دارن، مورد اول این که خیلی با همکاراشون صحبت میکنن. اگه که اون همکارش آی نباشه که موقع کار اذیت میشه، اما اگه اون هم آی باشه که دیگه واویلا 🙂

ویژگی دومشون اینه که آروم و قرار ندارن، کمتر یه آی رو می‌بینید که مثل یک C توی محل کارش ۹ صبح بیاد و هنزفری بزاره تو گوشش و راس ساعت ۵ هم بره خونه بدون اینکه کسی متوجهش بشه. اتفاقا وقتی همکار آی وارد محل کار میشه انگار که شادی و سرزندگی به بقیه همکارا هم تزریق میشه و کلا جو دوستانه میشه.

سبک i در خانواده و روابط عاطفی

توی خونوادتون کسیو میشناسید که خیلی باحال و با بامزه باشه؟ موقعی که باهاش حرف می‌زنید کلی بخندیدن؟ خودمونی باشه و بتونید جلوش راحت باشید؟ خیلی اهل تفریح و خوشگذرونی و شوخی باشه؟ اون فرد قطعا یک I بالاست.

معمولا سفر رفتن با آی‌ها خیلی حال میده، اونا پایه همه چی هستن و کلی باهاشون بهتون خوش میگذره (البته اگه که کل پولتون رو تموم نکنید 🙂 ) اونا معمولا دوستانی خیلی زیادی دارن اگه بتونن، بیشتر وقت‌ها با اون مشغول تفریح هستن.

توی روابط عاطفی هم شمارو جذب میکنن و آدمای اهل تفریحی هستن. اگه همسرتون که فرد آی باشه، احتمالا زیاد می‌بینید که به مهمونی بره و یا دوست داره خونشون مهمونه بیاد.

اگر با یک i ارتباط برقرار می‌کنید

اگه اطرافتون یه فرد High i (همون آی بالا) رو دارید، چندتا کار رو حتما انجام بدید:

  • باهاش راحت باشید و اصلا اتوکشیده صحبت نکنید
  • ازش تعریف و تمجید کنید
  • کاری کنید توی جمع دیده بشه
  • اگه در یک مذاکره کاری، راجع به تفریح و مسائل غیر کاری صحبت کرد شما هم همراهیش کنید و صحبت کنید
  • در کل مثل خودشون باحال باشید و اگه شوخی کرد، شوخی کنید

اون‌ها به اولین چیزی که توجه میکنن خود شما هستین. اون‌ها بر خلاف بعضی از الگوهای دیگه، به شخص شما توجه بیشتری دارن تا کار شما. مثلا اگه از شما خوششون نیاد از شما خرید نمیکنن حتی اگه جنستون بهتر یا ارزونتر باشه. اما اگه باهاتون حال کنن حاضرن که یه چیز گرونتر رو ازتون بخرن. پس مثل خودشون باحال و cool باشین.

اگر خودتون یک i بالا هستید…

اگه خودتون یه i بالا هستین، این چند نکته رو رعایت کنید:

  • سریع با هرکسی پسرخاله نشید
  • مهارت گوش دادن رو بیشتر تمرین کنید
  • سعی کنید کمی منظم‌تر و با برنامه‌تر باشید
  • قبل از انجام یک کار خوب فکر کنید و بعد اینکه تصمیم گرفتید دیگه کار جدیدی رو تا قبل از اتمام اون کار قبلی شروع نکنید
  • اگه طرف مقابل رسمی رفتار می‌کنه شما هم مثل خودش باشید

چطور بیشتر با iها آشنا بشیم؟

اینجا سعی کردم اشاره‌ای به مواردی که برای شناخت یک الگوی آی لازمه رو داشته باشم. اما طبیعتا محتواها خیلی بیشتر از این‌هاست. اگر که میخواید بیشتر با i ها آشنا بشید من در دوره‌ی جامع رفتارشناسی DISC که حدود ۲۰ ساعت محتوای آموزشی داره، چندین ساعت درخصوص مدل‌های I صحبت کردم.

و شما کاملا یاد میگرید با مثال‌های مختلف، فیلم‌های جذاب و تصاویر و… یاد میگرید که هر انسانی رو بشناسید، از:

  • نحوه راه رفتن
  • نحوه ایستادن
  • نحوه نشستن
  • نحوه لباس پوشیدن
  • لحن صحبت کردن
  • کلمات و جملات هنگام صحبت
  • از روی پروفایل شبکه‌های اجتماعی
  • چت کردن و پیام دادن
  • نوع دیدگاه و نحوه نگاهشون به زندگی
  • تفریحات
  • کار کردن
  • خندیدن
  • و کلی نکات دیگه…

مطمئن هستم که این دوره، کاربردی‌ترین دوره زندگیتون خواهد بود و حتمایشنهاد می‌کنم که در اون شرکت کنید. خوشحال میشم که اگر سوالی در هر موردی دارید، در قسمت نظرات بپرسید تا شخصا به اون‌ها پاسخ بدم.

به این مقاله چه امتیازی میدی؟ 🙂

میانگین امتیازات ۵ از ۵

اشتراک‌گذاری این مقاله:

سید رضا ال طه
سید رضا ال طه
حدود 19 ساله که به آموزش و سخنرانی مشغولم و 8 ساله که با عنوان مستردیسک، به صورت تخصصی در حوزه رفتارشناسی با الگو DISC فعالیت میکنم و سعی میکنم با ترکیب دیسک در دنیای کسب‌و‌کار و خانواده، به آدم های بیشتری کمک کنم.
پرسش و پاسخ و نظرات شما

پس از پاسخگویی به سوالات شما، از طریق پیامک بهتون اطلاع داده میشه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *